Brand

“Brand in serverruimte van bedrijf in Zwijndrecht”
“Grote brand serverruimte Universiteit Twente”
“Roosendaal - Middelbrand in serverruimte…”
“Brand in serverruimte bij Accolade”
“Brand in serverruimte Mediance”
“Rook in serverruimte Hanzehogeschool”
“Brandje in serverruimte Winkler Prins College Veendam “
“Saentower ontruimd na brand op vijfde etage de brand ontstond in de serverruimte van een kantoor”
“Brand in computerruimte van voormalig beveiligingsbedrijf”
“Middelbrand afgegeven voor brand bij Westland Infra Poeldijk
De brand woede in een server ruimte van het kantoren complex van Westland Infra”
“Brand in computerruimte Theater Sneek”
“Brand in serverruimte Mediance”
“Brandmelding bij Asito blijkt rook in computerruimte”

Er moet eerst iets fout gaan

Even googelen en je ziet het internet staat er vol mee, en elk jaar komen er weer meer bedrijven bij die hun eigen data in rook zien op gaan. Van kleine bedrijven tot grote zorginstellingen, alle ondernemingen die hun eigen data beheren, nemen een onnodig risico en het gebeurd nog steeds dat ondanks alle goede bedoelingen, er brand ontstaat in serverruimtes. En dat is logisch want steeds meer data wordt opgeslagen en daar heb je steeds meer servers voor nodig en meer servers betekent meer warmte en voor dat je het weet krijg je een houtje touwtje oplossing in een te kleine ruimte. Er moet eerst iets fout gaan voordat organisaties gepaste maatregelingen treffen. Een van onze klanten heeft dit helaas ook op een pijnlijke manier moeten ondervinden. Een grote onderneming van 1500 medewerkers had een eigen datacenter met een dubbele koeling en omdat beide airco’s gelijktijdig kapot gingen werden de servers oververhit en bezweken ze onder een te hoge temperatuur. Gelukkig konden ze een brand voorkomen maar veel medewerkers konden niet meer inloggen en moesten wachten op een back-up die van een andere locatie moest komen. De kosten die hierdoor gemaakt werden waren genoeg om hun data minimaal 20 jaar bij ons op te slaan.

Omdat veel ondernemingen afhankelijk zijn van hun eigen data en netwerk willen ze het graag zelf in eigen beheer houden. Alleen als je ze vraagt wie er verantwoordelijk is voor de continuïteit van het eigen datacenter, wie de stroom kan garanderen, hoe redundant de verbindingen zijn, hoe de koeling geregeld is, zeker na de laatste twee warme zomers waarin temperaturen van 38 graden buitentemperatuur geen uitzondering meer zijn, dan is er niet direct een antwoord. Als je dit bespreekbaar wilt maken dan merk je al snel dat het gesprek ongemakkelijk wordt. Eigenlijk is dit onnodig omdat je het beheer nog steeds in eigen handen houdt alleen je kiest voor een goedkopere, veiligere, maar wel externe locatie.

En waarom zou je je eigen apparatuur met daarop je eigen data niet toevertrouwen aan een gerenommeerd datacenter? Het scheelt heel veel investeringen in o.a. branddetectie, brandblussing, koeling en ruimte. Dan hebben we het nog niet eens gehad over fysieke veiligheid, wie kunnen er allemaal bij deze data en hoe monitor je dit?

De continuïteit is bij Dataplace gewaarborgd, sinds de opening in 2011 hebben we 100% uptime, de koeling is perfect geregeld, niemand kan ongezien bij uw data komen en bij ons is er de keuze uit verschillende carriers. Het enige wat je moet doen is je spullen oppakken, op de juiste manier aansluiten en dan heb je er in principe geen omkijken meer na. Over de prijs zullen we het in een andere blog hebben, maar ik kan je nu al wel zeggen dat het goedkoper is om je spullen in een datacenter te zetten dan dat je een eigen datacenter gaat beheren. Het scheelt zoals al eerder gezegd veel investeringen met als voordeel je betaalt naar gebruik. Voor een jaar of meerdere jaren weet je precies wat de impact is op je it-budget.

ISAE3402

Gelukkig gaan we met de tijd mee want veel accountants, zeker van beursgenoteerde bedrijven, zullen steeds strengere eisen stellen aan het beheer van eigen data. Ze zullen gaan auditeren en als je niet aan kan tonen dat alle bedrijfskritieke data, die invloed kunnen hebben op de balans van de onderneming op een veilige manier beheert wordt dan zal dit met de goedkeuring van de jaarrekening een probleem worden. ISAE3402 certificering zal de komende jaren een grotere rol gaan spelen. Bij een ISAE 3402 beoordeelt een onafhankelijke auditor de kwaliteit van de uitbestede activiteiten van een service organisatie aan de gebruikersorganisatie en het daardoor ‘in-control’ zijn over deze activiteiten door de gebruikersorganisatie. Deze certificering staat voor 2016 voor Dataplace op de rol omdat wij vinden dat als je gebruik maakt van onze diensten wij willen laten zien dat we voor u in control zijn. En wij hebben er geen moeite mee dat externen dit komen controleren. Gelukkig zijn steeds meer ondernemingen verstandig en zetten ze hun apparatuur veilig achter slot en grendel in een modern datacenter.

Heeft u twijfels naar aanleiding van het lezen van deze blog? Neem eens contact met ons op, we laten u graag zien dat het verhuizen naar Dataplace geen probleem hoeft te zijn. Laat uw e-mail achter dan neem ik contact met u op voor het maken van een vrijblijvende afspraak en rondleiding.

Over Paul Faas

LinkedIn
Internet, datacenter services, accountmanager bij Dataplace, voetbal, crossfit and having fun!